Kinoalı Kısır


Kısır belirgin bir tarifi olmayan, kişiden kişiye, yöreden yöreye fark eden, hatta kendi damak tadımıza göre ayarlayabildiğimiz tariflerden birisi. Ben lapa gibi olmamış, hafif diri, bol ekşili kısırı seviyorum. İzmir'de içine bol marul, domates, yeşillik koyuyorlar. Arkadaşlarım arasında kısırı en güzel yapan Esin'dir, en çok ondan kısır yapmasını isteriz. Esincim güzel, sulu yaz domatesleri ile bulguru ovarak hazırlıyor, aklıma ilk gelenler bunlar.

* Kısırı ekşi sevdiğim için bol limon suyu, tercihen nar ekşisi kullanıyorum, miktarı değiştirebilirsiniz.
* Bulguru diri sevdiğim için suyu göz kararı, üzerini kapatacak kadar ekliyorum.
* Kinoa eklemeyecekseniz 2 su bardağı bulgur kullanın.

Kısır

1,5 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı kaynamış su
Yarım su bardağı kinoa (haşlamak için 1 su bardağı su)
1 orta boy kuru soğan
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
6-7 dal taze soğan (ince kıyılmış)
1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızıbiber, kimyon
1/2 limon suyu veya nar ekşisi
  • Derin bir kabın içine bulguru alıp, sıcak suyu ekleyin. Kabın ağzını kapatıp 10-15 dakika bulgurlar şişene kadar bekleyin.
  • Kinoayı iyice yıkayıp, haşlayıp suyunu süzün.
  • Tavaya zeytinyağı ve küp küp doğranmış kuru soğanları alıp kavurun. Soğanlar pembeleşince salçaları ekleyip biraz daha kavurun.
  • Soğanlı harcı, haşlanmış kinoayı ve baharatları bulgura ilave edip iyice karıştırın. En son ince kıyılmış yeşil soğanı, maydanozu ve limon suyunu ekleyip karıştırın, servis tabağına alın.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder